Există piese auto a căror funcționare necorespunzătoare nu afectează doar performanța unei mașini, ci chiar capacitatea ei de a porni. Bateria auto este un element care se montează fără prea mare dificultate, dar nu unul chiar atât de ușor de ales în concordanță cu modelul pe care urmează să îl echipeze. Cu o durată de viață care tinde să atingă cinci ani, o baterie de bună calitate trebuie să corespundă unei serii cuprinzătoare de parametri tehnici. 

După ce criterii și aspecte practice cauți o baterie
Alte aspecte de care merită să ții cont
Cum se montează bateria auto
În ce mod se utilizează și se încarcă bateria
Cum se face întreținerea bateriei

După ce criterii și aspecte practice cauți o baterie

Așa cum nu toate masinile pot răspunde acelorași solicitări, nici o baterie auto nu se poate monta sub capota oricărui model. Atunci când pornirea se face mai greu, este bine să acționezi rapid și să alegi o baterie nouă înainte de a rămâne pe loc. De unde pornește căutarea acestei piese auto și cum se transformă ea într-un demers reușit? Fiecare dintre punctele de pe lista de mai jos contează în alegerea exemplarului cel mai performant de baterie auto după acele caracteristici care o fac cu adevărat compatibilă cu mașina:

Compatibilitatea cu autovehiculul

Manualul de utilizare al modelului pe care îl conduci te va pune la punct cu privire la dimensiunile și polaritatea bateriei auto potrivite cu locașul de sub capota mașinii tale sau din portbagaj. În ciuda aparențelor, acest criteriu este deseori neglijat de cei mai grăbiți dintre cumpărători. De asemenea, nu ai vrea să te găsești în situația de a fi cumpărat o baterie ale cărei borne sunt inversate față de polaritatea cablurilor mașinii, așa că trebuie neapărat să ții cont și de acest criteriu. 

Capacitatea bateriei

Exprimată în amperi pe oră (Ah), această caracteristică inscripționată pe acumulatorul auto trebuie să corespundă cu indicațiile tehnice transmise de producător. În cazul în care această informație nu este accesibilă pe moment, poți alege o baterie a cărei capacitate să fie similară cu a celei vechi.  

Tipul bateriei

Bateriile auto pe baza de acid și plăci de plumb, fără întreținere, sunt cele mai frecvent întâlnite pe piață. Ele nu necesită adăugarea apei distilate în sistemul de încărcare, iar nevoia schimbării lor apare după epuizarea lichidului. Ordinea celorlalte tipuri, după preferințe, este: baterii auto argint-calciu, baterii EFB și baterii AGM. Acestea oferă o tehnologie avansată, adaptată modelelor de mașini cu dotari complexe și cu echipamente electronice performante. AGM este tipul cel mai avansat, destinat mașinilor cu sistem start-stop.  

Curentul de pornire la rece

Acest criteriu reprezintă cantitatea de curent pe care o baterie o poate oferi în primele secunde ale pornirii, până când tensiunea ar putea scădea sub un nivel care să o facă inutilizabilă. Fără o valoare corespunzătoare tipului de motor, este foarte probabil să nu poți pleca de pe loc în zilele cu temperaturi mai mici de 0 grade Celsius. În timp ce bateriile auto destinate motoarelor pe benzină oferă un curent de pornire cu valori cuprinse între 35 și 100 Ah, valoarea optimă a celor destinate unui diesel începe de la 100 Ah. 

Garanția oferită de producător

Orice baterie auto pusă la vânzare este însoțită de un certificat de garanție. Aceasta se acordă, de regulă, în urma unor măsurători speciale, realizate în service-ul autorizat RAR sau în unitățile afiliate marilor distribuitori de acumulatori. Garanția poate fi anulată în cazul în care producătorul, prin intermediul importatorilor, consideră că montajul nu a avut loc în mod corespunzător. Înainte de a alege o baterie, este indicat să te pui la punct cu termenii și condițiile fiecărui brand în parte. 

Alte aspecte de care merită să ții cont

Odată ce ai determinat ce baterie s-ar potrivi mai bine pentru mașina ta, poți lua în calcul și factorii subiectivi ai acestei achiziții. De exemplu, configurația cu mâner te poate ajuta în situația în care ai avea nevoie să transporți bateria până la portbagaj. O baterie auto este relativ grea, cu o masă ce poate ajunge la 20 kg. Un alt aspect care merită urmărit este posibilitatea de a obține un discount în schimbul vechii baterii, așa că poți urmări promoțiile derulate de distribuitori. Astfel, vei reuși să scazi prețul uneia dintre piesele auto a cărei achiziție într-un termen prea scurt nu este un efort financiar neglijabil. 

Cum se montează bateria auto

Producătorii recomandă ca această operațiune să se desfășoare într-un service autorizat, pentru ca bateria să funcționeze optim, iar garanția să nu fie anulată de producător. Dacă ai prefera să faci această operațiune de unul singur, va trebui să ai grijă la toate etapele ei. Vechea baterie trebuie demontată cu grijă, iar de această operațiune suplimentară va depinde montarea cât mai corectă a acumulatorului. 

Demontarea bateriei vechi

Înainte de a începe demontarea bateriei vechi și montarea celei noi, acțiuni nu tocmai ușoare sau rapide, asigură-te că ai la îndemână următoarele elemente:

  • cheie tubulară de mărimea 13, cu prelungitor;
  • chei tubulare și fixe de mărimile 8 și 10;
  • cheie clichet;
  • spray pentru curățarea contactelor electrice;
  • o cârpă.

Operațiunile pe care le vei face sunt următoarele:

  • oprește motorul și scoate cheia din contact, pentru ca bateria să nu alimenteze niciun consumator electric;
  • desface papucii care fixează cablurile pe bornele bateriei. Pentru acest lucru vei avea nevoie de cheia fixă sau inelară;
  • cu tubulara de 13 mm, cu prelungitor, vei desface placa pe care este prinsă baza bateriei;
  • decuplează furtunul introdus în partea de sus a bateriei și scoate cu grijă acumulatorul de la locul lui;
  • la final, curăță papucii de fixare cu ajutorul spray-ului și al cârpei, iar dacă bateria urmează să fie încărcată, curăță-i bornele cu o perie de sârmă. 

Montarea bateriei noi

Imediat ce vechea baterie a fost scoasă de la locul ei, o poți așeza pe cea nouă. Ca și până acum, este important să nu te grăbești și să acorzi toată atenția cuvenită tuturor etapelor:

  • fixarea cât mai bună a ei este foarte importantă, iar pentru a fi sigur de asta, trebuie ca mai întâi să cureți cât mai bine placa de prindere;
  • înainte de a prinde bornele cu ajutorul papucilor, este indicat să le ungi cu un strat de vaselină neutră și antiacidă;
  • prima dată vei fixa borna pozitivă, iar apoi va veni rândul celei negative. Evită să produci șocuri sau deteriorări mecanice și execută doar mișcări ferme;
  • montarea bateriei nu este completă până ce nu cuplezi furtunul pentru evacuarea gazelor. 

În ce mod se utilizează și se încarcă bateria

Utilizarea cât mai îndelungată a acestei componente auto depinde de grija pe care i-o vei acorda. Chiar dacă, în general, avem tendința de a nu ne gândi la bateria auto decât atunci când ne cauzează probleme, există suficiente măsuri active de precauție datorită cărora ne asigurăm că profităm cât mai mult de garanția oferită de producător. Printre acestea se numără:

  • verificarea periodică a electrolitului, chiar și pentru modelele fără întreținere;
  • completarea cu apă distilată, în cazul modelelor cu întreținere, odată ce nivelul acidului din baterie scade;
  • încărcarea bateriei, cunoscută și ca redresare, doar dacă obiectul nu prezintă deformări, umflături sau chiar fisuri;
  • încărcarea de la redresor, efectuată doar cu dispozitivul fixat pe poziția de 12V;
  • măsurarea încărcării bateriei cu ajutorul unui voltmetru sau verificarea stadiului de încărcare prin observarea intensității stabile a farurilor aprinse.

Cum se face întreținerea bateriei

Termenul prescris de fabricant ca termen de garanție a bateriei auto poate fi respectat doar dacă dispozitivul are parte de o mentenanță corespunzătoare. Grija pe care trebuie să o acorzi bateriei auto nu implică eforturi speciale, dar îți va solicita atenția permanentă. 

  • bateria trebuie să fie menținută curată și ferită de contactul cu apa;
  • bornele bateriei și clemele de fixare trebuie lubrifiate frecvent cu vaselină;
  • la staționarea prelungită a mașinii se recomandă decuplarea uneia dintre bornele bateriei;
  • numărul consumatorilor care solicită bateria, precum luminile de poziție sau MP3 playerul, trebuie reduși pe parcursul staționării;
  • utilizarea mașinii în mod frecvent pe distanțe scurte impune redresarea periodică a bateriei.

Dacă vei ține cont de toate sfaturile de mai sus când vei cumpăra o baterie auto, cu siguranță vei face o alegere pe care să n-o regreți. Cu amperajul potrivit, cu un brand cunoscut și cumpărată dintr-un loc de încredere, bateria ta auto va rezista cu bine indiferent de solicitări. 

Credit foto: Shutterstock