În prezent, majoritatea persoanelor aflate în căutarea unei mașini noi sau second-hand își doresc ca aceasta să fie dotată cu o instalație de aer condiționat. Având în vedere condițiile de trafic din România și verile tot mai călduroase, un astfel de sistem nu mai este de mult un capriciu, ci a devenit o adevărată necesitate pentru persoanele care circulă atât în oraș, cât și în afara sa.  

Totuși, la fel ca toate celelalte instalații ale mașinii, și cea de aer condiționat are nevoie de o îngrijire periodică, atât pentru decontaminarea sa, cât și pentru prevenirea apariției unei defecțiuni. 

Deși o procedură completă de curățare a aparatelor de aer condiționat se realizează, de regulă, de către un profesionist care dispune de echipamentele necesare, aceasta poate fi efectuată și de către proprietarul mașinii, cu ajutorul unor produse care se pot procura de la magazinele de profil. În cele ce urmează îți explicăm prin ce moduri îți poți curăța instalația de aer condiționat. 

Folosește un spray sau o spumă specială 

Spray-urile și spumele folosite pentru curățarea instalației de aer condiționat conțin substanțe care vor îndepărta bacteriile și mirosurile neplăcute acumulate în interiorul acesteia. Fiind destinate publicului larg, aceste produse sunt foarte ușor de aplicat, iar întreaga operațiune poate fi efectuată chiar în fața blocului sau în garaj.

Când vine vorba de produsele din comerț folosite pentru curățarea sistemelor de aer condiționat, ai trei opțiuni disponibile. 

  • Tub de spray dotat cu un furtun, care se introduce în instalația de aer condiționat;
  • Tub de spray care se introduce în fantele exterioare ale instalației de aer condiționat;
  • Aerosol care se introduce direct în habitaclu. 

În cazul oricăruia dintre aceste produse, este necesar să urmezi câțiva pași de aplicare:

  • Scoate filtrul de polen, iar în cazul în care constați că acesta este îmbâcsit, înlocuiește-l;
  • Pornește instalația de climatizare, regleaz-o la intensitate maximă și asigură-te că aceasta nu este setată pe modul „Recirculare aer”;
  • Pulverizează produsul conform indicațiilor de pe ambalaj. 

Această soluție este metoda cea mai accesibilă ca preț pentru a curăța instalația de aer condiționat din mașina ta. În funcție de produsul folosit, poți obține rezultate cu adevărat mulțumitoare, reușind să elimini atât bacteriile, cât și mirosurile neplăcute din instalație. 

Apelează la un serviciu profesionist de curățare a instalației 

Dacă ai încercat să cureți instalația de aer condiționat cu produse din comerț, însă rezultatele nu au fost cele dorite, îți recomandăm să apelezi la un profesionist. O curățare cu aburi, realizată într-un service auto specializat, reprezintă cea mai sigură metodă de a elimina în totalitate mirosurile neplăcute emanate din instalația de aer condiționat, dar și bacteriile acumulate în aceasta. 

Metoda de aplicare a acestei proceduri este una relativ simplă, însă necesită un aparat profesionist, extrem de costisitor. În cadrul acesteia, angajatul service-ului va introduce capătul aparatului în conducta de ventilație și va elibera aburul sub presiune, care va curăța întreaga instalație. Cu această metodă, toate bacteriile vor fi distruse, iar sistemul de aer condiționat va fi complet igienizat. 

Această metodă este destinată persoanelor care nu doresc folosirea de chimicale și nici un miros specific în mașina lor. Pe lângă faptul că o operațiune de curățare cu abur este eficientă, aceasta este realizată într-un mediu profesionist, de către persoane abilitate. 

Apelează la o soluție de curățare cu ozon  

Această metodă de curățare reprezintă un alt mod eficient de eliminare a mirosurilor neplăcute și a microorganismelor care le cauzează. Curățarea cu ozon se realizează cu ajutorul unui generator special, care va reacționa cu atomii de oxigen din atmosferă, pentru a forma ozonul. 

În cadrul procedurii, operatorul va introduce furtunul generatorului pe geamul mașinii, pe care îl va lăsa întredeschis și va porni aparatul pentru 10-30 de minute, timp în care ozonul creat va pătrunde în gurile de ventilație și va elimina toate bacteriile și mirosurile neplăcute din instalația AC a mașinii.   

Această metodă este una foarte ecologică și, deși este la fel de eficientă precum curățarea cu abur, este mult mai ieftină, întrucât nu necesită niciun fel de consumabile. Nici acest mod de curățare nu implică folosirea de chimicale, cu toate că rezultatele oferite de un astfel de echipament sunt similare cu cele ale produselor din comerț. 

Ai grijă de sănătatea ta și a familiei tale și alege o măsură eficientă de igienizare a instalației de aer condiționat, care să vă permită să vă bucurați de deplasări lungi, într-un mediu plăcut și sănătos. 

Sursa Foto: Shutterstock